top of page
Zoeken

Nu komt het erop aan!

Bijgewerkt op: 17 mrt. 2020


Als ZZP-er voel ik de onrust. Trainingen worden geannuleerd of uitgesteld tot nader order, ik heb een hele lege agenda, wekenlang...... En dat betekent dat er niets binnenkomt, €0,00.


En toch voel ik ook rust en vertrouwen. De No-stress methode die ik heb ontwikkeld en die de kern van mijn programma’s vormt, is mijn eigen grote houvast en is behulpzaam in deze bizarre tijd.


Een onderdeel van de methode wil in dit artikel specifiek belichten. Omdat het hét verschil kan maken in deze onzekere tijd waarin ons gewone leven, zoals we het gewend zijn, overhoop ligt.In een eerder artikel schreef ik hoe mindfulness kan helpen om met je aandacht in het hier-en-nu te blijven, en te voorkomen dat je je kostbare tijd doorbrengt in fictieve scenario’s in je hoofd. In dit artikel ga ik een stap verder, letterlijk, naar de vijfde stap van de methode: Bewust kiezen voor waardevol gedrag.


Het is vaak niet zo moeilijk om op je best te zijn als alles lekker gaat. De kunst is om op je best te zijn in onzekere, stressvolle en uitdagende situaties. De coronacrisis is zo’n situatie. Je kunt haar aangrijpen om het beste in jezelf aan te boren in plaats van jezelf te verliezen in de collectieve angst- en wc-papiermodus.


Dit is het moment om stil te staan bij wat écht belangrijk en waardevol is. Wie wil je zijn? Welk voorbeeld wil je zijn voor je omgeving, voor je kinderen? Juist nu het zo onzeker is.

Het geeft voldoening om ondanks de onzekerheid, de chaos, voor te leven waar je in gelooft. En te cultiveren wat belangrijk is. Mooie herinneringen te kweken.


Vorm geven aan waardevol gedrag werkt stress verlagend omdat je je focus, je aandacht en je energie steekt in iets dat groter is dan alleen je eigen belang. Het geeft voldoening als je merkt hoe groot jouw positieve impact is op je omgeving.


Mijn dochter zei gisteren dat iedereen om haar heen zo bang is, maar dat zij niet bang is omdat ik niet bang ben. Zo fijn, dat ik dat voor haar kan betekenen, alleen door mijn gedrag bewust te kiezen en emoties niet de drijvende kracht te maken achter mijn gedrag.

Emoties zijn een gids “naar binnen”, geen drijvende kracht voor je gedrag “naar buiten”

Dat ik niet bang ben is overigens niet waar. Natuurlijk maak me ik me zorgen nu mijn agenda in een klap leeg is, dat is menselijk. Maar de angst drijft mijn gedrag niet aan. Dat doen mijn waarden, en de intentie om nog steeds het mooie te zien in alles dat er wel is. En dat is nog steeds heel veel.

Er is nog steeds heel veel wél!

Nu de scholen dicht zijn is dit een tijd om liefdevolle herinneringen te maken met je gezin. Wil je dat de kinderen zich later jouw stress herinneren? Of de warmte en de gezelligheid? De adempauze?


Als het toch al is zoals het is, laten we dan de tijd nemen om te rusten, te bezinnen, van elkaar te genieten en te kijken wat we kunnen doen voor de mensen die nu zwaar belast worden. Het minste dat we kunnen doen is ons eigen genot offeren door ons aan de maatregelen te houden. Zodat we het grotere geheel en de zorg niet onnodig belasten.

Alles verandert, ook dit gaat weer voorbij

Kiezen voor waardevol gedrag doe je voor jezelf, het verlaagt je eigen stressniveau, én voor de mensen om je heen, het geeft hen vertrouwen en geruststelling.


Maak er iets moois van, maak van de nood een deugd, letterlijk!


Een hele hartelijke groet, Monique

122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Verzet

Comments


bottom of page