top of page
Zoeken

Hier ben ik niet trots op.......

Weet je wat ik tijdens deze crisis de grootste uitdaging vind? Om niet te oordelen.


In onzekere tijden is onze aandacht van nature gericht op zekerheid zoeken en zelf veilig blijven. Dit wordt ingegeven door de instinctieve drijfveer om te overleven. (Als je meer wilt weten over de 7 menselijke drijfveren: lees meer)
Je zeker voelen en een gevoel van veiligheid creëren willen we allemaal, al doen we het allemaal op onze eigen manier. De een zoekt zijn veiligheid in fysieke dingen, de ander zoekt het in het denken, of in allebei.


Ik herken beide manieren in mezelf. Ik ben mijn huis gaan opruimen en schoonmaken, gaan nestelen dus. Ik ben van mijn huis een nog fijnere, veilige plek gaan maken.


Daarnaast ben ik ook, en daar ben ik helemaal niet trots op, gaan oordelen over anderen die de dingen anders doen dan ik. Met name over de mensen die hamsteren (oordeel: die denken niet aan anderen) en over de mensen die de adviezen in de wind slaan en toch lekker bij elkaar gaan zitten (oordeel: die denken ook niet aan anderen).


Het oordelen, en daar over praten met (natuurlijk) gelijkgestemden geeft me een gevoel van zekerheid en samenhorigheid. Het begint me alleen op te breken. Het voelt niet goed, omdat het niet klopt. Iedereen is van slag en zoekt zekerheid. Als ik het zo belangrijk vind dat we aan elkaar denken laat ik dan bij mezelf beginnen en ophouden met negatieve praat over mensen die ik niet ken.


Zoals de Boeddha zegt: Uit de moeder groeit de lotus. Dus nu ik dit stuk modder in mezelf gezien heb, hoop ik dat er door te oefenen compassie uit kan groeien.

En dat zal best lastig worden, dat geef ik toe, het is bijna een automatisme. Daarom noem ik het een oefening. Het hoeft niet perfect, alle beetjes helpen.


Niemand wordt beter van mijn oordelen, het zijn onnozele gefragmenteerde gedachten. We hebben elkaar nodig, polarisatie is het laatste dat we nu kunnen gebruiken. Dus ik neem me voor om daar niet langer in te investeren. Ik oefen vanaf heden in het hebben van compassie met anderen, die op een andere manier met onzekerheid omgaan dan ik. Én, ik oefen met compassie, voor mezelf.


Oefen je mee?Een hele hartelijke groet, Monique

131 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Verzet

댓글


bottom of page