top of page
Zoeken

Wat is wijsheid in tijden van corona?

Wat begon als een ver van mijn bed show heeft ondertussen impact op wereldschaal en krijgt met de nieuwe maatregelen steeds meer impact op ons dagelijks leven. In een keer wordt duidelijk hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn en hoe kwetsbaar de economie is, hoe kwetsbaar het zorgsysteem is, en hoe afhankelijk we van elkaar zijn. Als artsen en verpleegkundigen ziek worden wat dan? Als medisch beschermingsmateriaal opraakt wat dan? Als fabrieken plat komen te liggen wat dan?

Hoe angstig deze scenario’s misschien ook klinken, voor mij schuilt er ook een schoonheid in. We blijken innig met elkaar verbonden en we blijken elkaar allemaal nodig te hebben. We merken waarschijnlijk allemaal hoe gek het voelt om geen handen te geven en elkaar minder aan te raken. Als ik voor mezelf spreek, ik vind het niet fijn, het voelt onnatuurlijk om afstand te houden. Maar goed, het is nodig, dus ik doe het, maar ook mooi om te merken dat we gemaakt zijn voor fysiek contact.


Het nieuws staat bol van cijfers, onderzoeken en maatregelen en we zijn snel getriggerd om al dat nieuws met ons verstand en onze emoties tegemoet treden. En dat is ook logisch, vanuit stressoogpunt gezien, zo werkt de stressreactie bij mensen.


Want even in het heel kort, als er zich een stressvolle aanleiding voordoet, en dit is nogal wat, komen er direct automatische gedachten en oordelen op gang, zo werkt de menselijke geest. Deze gedachten en oordelen komen voort uit diepe onbewuste overtuigingen over onszelf, over anderen en over het leven. We hebben allemaal unieke overtuigingen en dat maakt dat we allemaal anders reageren op het virus en de impact ervan. Sommigen voelden zich bijvoorbeeld gelijk bang toen het virus in China werd ontdekt, anderen zijn nog steeds niet bang.


Het nieuws over het corona virus plus onze gedachten en oordelen, zorgen ervoor dat er een stressreactie in ons systeem op gang komt. Ons systeem krijgt een gevaar-alert en brengt ons in een staat van opwinding, waardoor we de energie en de focus hebben om op de stressvolle situatie te reageren, zelfs als deze zich alleen in ons hoofd afspeelt.


Net als we allemaal verschillende gedachten hebben, reageren we ook allemaal op een andere manier. De een gaat rollen wc-papier inslaan, de ander relativeert of bagatelliseert, weer een ander wil er de hele dag over praten. Het houdt ons bezig en dat zie je terug in ons gedrag.


Wat is nu wijsheid?

Als je merkt dat je je angstig voelt en je zorgen maakt, bijvoorbeeld of jij en je dierbaren ziek gaan worden, of dat het impact gaat hebben op je inkomen of omzet, of dat je het moeilijk vindt om met de onzekerheid om te gaan, realiseer je dan dat er een andere manier is. Een andere manier dan de manier die voortkomt uit je onbewuste overtuigingen.


Die manier heet mindfulness.

De grote kunst én de grote oefening is om met je aandacht te blijven op de plek waar je lichaam is. Dus om met je aandacht te blijven in dit moment in plaats van in de gedachten en voorstellingen in je hoofd. Je adem en je zintuigen helpen daarbij.


Breng je volle aandacht in dat wat je hier-en-nu aan het doen bent. Of het nu eten, drinken, werken, afwassen, wat dan ook is. In het hier-en-nu is er waarschijnlijk geen probleem, behalve de angst zelf. Angsten spelen zich af in je hoofd en gaan hoogstwaarschijnlijk over dat wat hier nu niet is. Stel dat..... Wat als..... Als maar niet......


Begrijp me niet verkeerd, al die gedachten zijn begrijpelijk en menselijk. Als je echter met je aandacht gevangen raakt in die gedachten is het voor je lichaam alsof je je in die situatie bevindt. De stressrespons komt op gang en je lichaam komt in een staat van paraatheid. Terwijl dat niet nodig is, je zit namelijk gewoon te werken, of te eten. Je verspilt kostbare energie.


Dus help jezelf ontspannen te blijven door te oefenen met aandachtig aanwezig zijn in wat je hier-en-nu aan het doen bent. 10 keer bewust ademen is ook een behulpzame manier om je aandacht los te maken van je gedachten.


No stress, nothing is under control

Spaar je krachten voor wanneer dat echt nodig is!


Ik wens je een gezonde en ontspannen dag!

90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page