top of page
Zoeken

VITAAL WERKEN IS BOOMING

6 Aandachtspunten voor meer vitaliteit!
De afgelopen tijd merk ik bij klanten een grote vraag naar programma's over Vitaal Werken. Naast gelukkig werken, is vitaliteit een verlangen van veel werkende mensen én de (nieuwe) focus van organisaties.

Logisch natuurlijk. Want vitale mensen zitten lekkerder in hun vel en hebben daardoor meer te bieden!


Hoe kun je je vitaliteit vergroten?

In deze blog lees je een aantal kernprincipes waarmee je direct aan de slag kunt!


1) Zorg voor een stevige draagkracht.

Draagkracht is een ander woord voor belastbaarheid. Je draagkracht wordt beïnvloed door allerlei factoren; fysieke, emotionele, mentale en spirituele factoren. Kortom, door hoe je op al die verschillende facetten in je vel zit.

Als je vitaal bent, en je draagkracht groot is, kun je wel wat hebben. Als er onverwachte dingen gebeuren, leuk of minder leuk,dan kun je die goed opvangen doordat je voldoende energie en veerkracht hebt.


Het vergroten van de draagkracht begint met een pas op de plaats maken. Hoe sta je er op dit moment voor.

Hoe gaat het fysiek met je? Hoe fit/ vitaal voel je je? Welke lichamelijke klachten heb je?

En emotioneel? Hoe voel je je de laatste tijd qua stemming? Bijvoorbeeld opgejaagd, zenuwachtig, geïrriteerd, bozig, angstig, verdrietig, somber, opgeruimd, vrolijk?

Mentaal? Waar gaan je gedachten naartoe? In welke cirkeltjes draaien je gedachten rond? Waar denk je veel aan of pieker je veel over?

En spiritueel? In hoeverre ervaar je zingeving en betekenis in je leven? In hoeverre leef je zoals je van binnenuit echt wilt?


Onderzoek vervolgens waar je wel invloed op hebt en waarop niet. Maak voor de zaken waar je invloed op hebt een plannetje en start direct met het vergroten van je draagkracht. Zodat je een reserve aanlegt en je meer kunt hebben.

Het levert veel op om een tijdje binnen je grenzen te functioneren. De energie die je overhoudt kan dan gebruikt worden voor herstel, mocht dat aan de orde zijn, en voor het opbouwen van reserve.


2) Verklein je draaglast waar mogelijk

Draaglast gaat over dat wat je op je bord hebt. Je draaglast kan uit hele verschillende dingen bestaan, bijvoorbeeld de zorg voor een ziek familielid, financiële problemen of stress op het werk.


Ook hier geldt, start met een inventarisatie en onderzoek waarop je invloed hebt en waarop niet. Pak de invloed waar je kunt en oefen met accepteren en loslaten. Met de nadruk op oefen! Accepteren en loslaten is geen trucje, het is echt een oefening.


3) Richt je op het ervaren van levenslust

Als je vitaal bent dan heb je zin in het leven, om specifiek te zijn, in jouw leven. Dat betekent dat je zin hebt in de dag als je wakker wordt. Los van het feit dat we allemaal wel eens baaldag hebben natuurlijk.

Je levenslust neemt toe als het leven dat je leidt, overeenkomt met het leven dat je graag wilt leiden. En het klinkt misschien gek, maar zorgen dat je wilt wat je al hebt levert meer op dan blijven verlangen naar een droomleven dat op dit moment heel ver weg lijkt.


Willen wat je al hebt..... Hoe doe je dat? Door dankbaarheid te beoefenen. Door heel bewust te waarderen wat er allemaal in je leven is. Hoe klein het ook lijkt, en hoe goed je ook moet zoeken. Waardeer je leven dagelijks en ervaar wat dat doet met je levenslust en je vitaliteit. (Met als gevolg dat je vanuit die positieve focus en die energie de veranderingen kunt aanbrengen die binnen je macht liggen!)


4) Investeer tijd en aandacht in vitale voeding

Er is veel in het leven waar we geen invloed op hebben, maar als er één ding is waarop je wel invloed hebt, dan is het op wat je eet. Op hoe je jezelf voedt.

Genieten van vitale voeding, dus verse voeding, zo puur mogelijk, is een directe bron van een vitaal lichaam en een vitale geest.

Vervang geleidelijk minder vitale producten voor meer vitale. Hoe haalbaarder de stappen voor jou, hoe duurzamer het effect. Vitaler eten vraagt in eerste instantie wat meer planning en organisatie. Het is een waardevolle investering in jezelf. Wat is het eerste wat jij kunt vervangen?


5) Genieten van relaties en contact

Als je vitaal bent kun je genieten van het contact met anderen. Vaak is het één van de eerste tekenen van afnemende vitaliteit; de behoefte om je terug te trekken. En het kan zeker goed zijn om aan die behoefte toe te geven om op te laden. Zie het als een signaal en leer jezelf kennen op het gebied van relaties, iedereen is daar anders in.


Wat vind jij fijn? Wat is voor jou het ideale sociaal leven? Van wie krijg je energie? Wie kost energie?

Hoe beter je jezelf kent en ook erkent als het gaat om relaties, hoe beter je ervoor kunt zorgen dat de relaties die je hebt voedend zijn en jouw vitaliteit ondersteunen!


6) Bewust aanwezig zijn in het moment

Je kunt alleen NU vitaal zijn. Alleen hier en nu kun je je verbinden met jezelf en de levenskracht in jezelf. Leren om vaker bewust aanwezig te zijn in het moment geeft een grote boost aan je vitaliteit.

Er zijn een aantal concrete handvatten om te oefenen met schakelen van de automatische piloot naar aanwezig zijn.

Je kunt bijvoorbeeld oefenen met het richten van de aandacht op je adem.

En ook oefenen met bewust kijken, luisteren, proeven, voelen en ruiken brengt je terug naar dit moment. Het enige moment dat je bewust kunt ervaren dat je leeft. Precies dat is de essentie van vitaliteit. Het wonderlijke besef dat je leeft.


Ik wens je een heerlijke vitale dag!

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page