top of page

SUMMERSCHOOL

ITALIË

Ontspannen/Coachen/Professionals/Werkgeluk

Ontwikkelen/Trainen/No-Stress/Vitaliteit/Plezier

PRAKTISCHE INFORMATIE

Voor wie

De Summerschool is een training voor trainers en coaches en voor professionals die met mensen werken, zoals (HR-) managers of teamleiders. Je hebt de nodige kennis van, en ervaring met, professionele gespreksvoering en je kunt en durft over emoties, gevoelens en kwetsbaarheden te praten. Het niveau van de Summerschool is HBO+ (werk- en denkniveau), je hebt geen voorkennis over stressmanagement nodig.

Uitgangspunt

Het inhoudelijke programma van de summerschool duurt 5 dagen. Tijdens deze dagen werken we aan de hand van korte stukken theorie en veel ervarings- en praktijkgerichte oefeningen. Tijdens de summerschool coach je elkaar en werk je op twee niveaus; je werkt met een persoonlijke (stressgerelateerde) leervraag en je werkt aan je vakmanschap. Hierdoor leer je ten eerste zelf anders en (nog) beter omgaan met stress, en leer je ten tweede mensen vanuit je eigen ervaring, van binnenuit, te begeleiden. Persoonlijke en professionele ontwikkeling gaan hand in hand, je keert eerst naar binnen en vandaar uit zet je je vakmanschap in.

 

Dit uitgangspunt draagt de inhoud van de summerschool en krijgt ook vorm in de yogalessen, de (ayurvedische) voeding en het ritme van de dag. Diana en Monique stemmen het inhoudelijke programma zorgvuldig af op de yogalessen waardoor de week compleet is en doorwerkt op lichaam, geest, ziel en vakmanschap.

Resultaat

Na de Summerschool kun je:

– Kennis overdragen over de invloed van stress op lichaam en geest

– Een ander helpen de balans op te maken en zijn/ haar zelfbewustzijn te vergroten

– Een ander bewust maken van lichamelijke en geestelijke stresssignalen en kun je hem/ haar coachen hoe hiermee om te gaan

– Een ander coachen om invloed uit te oefenen op de belangrijkste stressbronnen in zijn/ haar leven

– Een ander coachen om beter om te gaan met de stressbronnen waarop hij/ zij geen invloed heeft

– Een ander begeleiden bij het omgaan met negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen

– Een ander leren wat hij/ zij kan doen om zichzelf tot rust te brengen op hectische momenten

– Een ander coachen om zich bewust te worden van zijn/ haar kernwaarden en om deze te gebruiken als kompas in zijn/ haar dagelijks werk en leven

– Een ander coachen om de tijd te nemen om op te laden en te herstellen

– Een ander de eigen energie- en inspiratiebronnen leren (her)kennen

– Een ander coachen richting energie en vitaliteit

– Een ander coachen richting meer innerlijke rust en ontspanning

– Een ander coachen om de kwaliteit van zijn/ haar leven positief te beïnvloeden

Hand-outs

Tijdens de Summerschool werken we met tal van hand-outs, oefeningen en opdrachten. Deze krijg je na de summerschool digitaal aangeleverd zodat je ze kunt gebruiken met je eigen logo of het logo van de organisatie waar je werkt.

 

Yoga en meditatie

De yogalessen in de ochtend laten je de dag ontspannen en energiek beginnen. De avondlessen vormen de bewuste afronding van de dag met rustige (ontspannings-) oefeningen en meditatie.
De 5 elementen, die een onderdeel zijn van het trainingsprogramma (en waarover later meer), vind je in de yogalessen terug: stabiliteit (aarde), beweging (water), focus (vuur), levenslust (lucht) en ruimte (akash). Je beleeft de elementen in de oefeningen en je leert hoe je die krachten in jezelf bewust kunt inzetten wanneer je ze nodig hebt. Ook het toepassen van adem- en ontspanningsoefeningen bij je eigen coachklanten, deelnemers of medewerkers komt aan bod.
Of je nu veel, weinig of helemaal geen ervaring hebt met yoga, de lessen zijn voor iedereen, de oefeningen kunnen op verschillende niveaus uitgevoerd worden.

Zelf meenemen

Katoenen kleding waarin je vrij kunt bewegen

Waterflesje om te vullen

Wekkertje om de tijd te kunnen bewaken (bijvoorbeeld tijdens de oefeningen) zonder dat je op je telefoon hoeft te kijken

 

Volledige verzorging

Tijdens de Summerschool zal het je aan niets ontbreken. Elke ochtend na de yogales staat het ontbijt voor je klaar en er wordt heerlijk ayurvedisch gekookt mét een Italiaanse twist. Denk verder aan virgin coacktails, vegan brownies, heel veel vers fruit en een pizzaparty op de laatste avond met zelfgemaakte pizza's uit de steenoven op het pleintje. Op dinsdag en donderdag ben je vrij om vakantie te vieren, de omgeving te verkennen en uit eten te gaan, maar zelf een lekker pastaatje maken in één van de keukens mag natuurlijk ook.

Geen alcohol

Gedurende de Summerschool schenken we geen alcohol, alleen tijdens de laatste avond een glaasje wijn voor wie dat wil. Je hebt twee keer de gelegenheid om uit eten te gaan en dan ben je natuurlijk vrij in je doen en laten.

Anderen begeleiden bij stress en werkdruk is geen trucje en heeft de meeste impact als je van binnenuit kunt werken. Met andere woorden, als je zelf op een dieper niveau weet en kent wat stress voor jou persoonlijk betekent en hoe je er gezond mee om kunt gaan. Zodat je uit je eigen ervaring kunt putten als het gaat om de methode die je overdraagt. Dit vraagt helderheid, en alcohol en helderheid zijn niet de beste combinatie. Daarbij gaat alcohol ook lastig samen met het vroege opstaan voor de yogalessen.

 

Tijdens de Summerschool ontmoet je jezelf als het gaat om het thema stress. De yoga en de discipline die we van je vragen vormen een integraal onderdeel en zijn niet vrijblijvend. Je gaat iets aan in jezelf zodat je anderen nog beter van dienst kunt zijn. In die zin betekent deze week naast een verrijking van je vakmanschap ook een persoonlijke reis.

Accomodatie

We zijn te gast bij Diana in haar huis in Italië in de mooie streek Ligurië, op de grens met Frankrijk, ca. 1 uur rijden vanaf Nice Aeroport. Het huis ligt in het gehuchtje Ciantri in een dal aan de rivier de Bevera op loopafstand van het dorpje Olivetta San Michele.

Ciantri bestaat uit een aantal op en aan elkaar gebouwde woningen in de typische bouwstijl van de streek met ronde boogkamers en muren van wel een meter dik. Het oudste deel is waarschijnlijk zo’n 1000 jaar oud.

Het huis waar wij verblijven bestaat feitelijk uit vier appartementen: Casa, Castelletto, Cava en Cantina, alle vier sfeervol en huiselijk ingericht.

Er zijn 3 éénpersoonskamers beschikbaar, hiervoor vragen wij een toeslag van € 195,- (wie het eerst komt, wie het eerst maalt). De andere slaapkamers hebben 2 losse éénpersoonsbedden. Bij aankomst is je bed voor je opgemaakt en liggen je badhanddoeken klaar.

In totaal zijn er 4 keukens, 2 huiskamers en 5 badkamers met toilet (deze worden gedurende de Summerschool om de dag schoongemaakt). Verder zijn er rondom het huis meerdere terrassen met gezellige zitjes en is er een grote tuin aan de rivier, waar in de ochtend de yogalessen worden gegeven. De avondlessen zijn in de meditatieruimte in de Cava. Yogamatten zijn aanwezig.

 

De reis

Wij hebben de beste reismogelijkheden naar Nice Aeroport voor je uitgezocht en als je van die mogelijkheden gebruik maakt staan we op 9 augustus klaar om je op te halen en naar Olivetta San Michele te brengen. Op 15 augustus brengen we je weer naar het vliegveld.

 

Heenreis:

Transavia HV 5587 Amsterdam 10.35 – Nice 12.30

 

Terugreis:

Easy Jet U2 7926 Nice 14.20 - Amsterdam 16.25

Het is natuurlijk ook prima om op eigen gelegenheid te komen.

 

 

INHOUDELIJKE INFORMATIE

Dag 1; Kennis maken

Na aankomst bij Ciantri staat er een lekkere lunch klaar. Je krijgt de tijd om te settelen in je kamer en rond te kijken in en om het huis. Om 16.00 maken we kennis, vertelt Monique iets over het programma, en formuleren we een intentie voor de week. Rond 18.00 uur wandelen we naar de pizzeria waar we lekker gaan eten. We sluiten de dag gezamenlijk af met lichte avondyoga of meditatie die Diana verzorgt.

 

Dag 2; De balans opmaken

Om 7.00 start het programma met Yoga. Na het ontbijt gaan we om  10.00 uur verder met het inhoudelijke programma. Je leert tijdens de summerschool werken met de holistische No-stress methode© (lees meer). Deze methode combineert westerse wetenschappelijke kennis met oosterse filosofie en oefeningen.

Aan de basis van de no-stress methode staat de menselijke stressreactie.

 

Uit wetenschappelijk neurobiologisch onderzoek blijkt dat we, als onderdeel van ons zenuwstelsel, beschikken over een stresssysteem dat vergelijkbaar is met een balans. De stressreactie die dit systeem genereert zorgt ervoor dat we ons optimaal kunnen aanpassen aan veranderingen en bedreigingen zonder dat onze gezondheid schade oploopt. Als de belasting echter te groot wordt, of te lang duurt, kan het stresssysteem uit evenwicht raken of zelfs vast komen te zitten (Van Houdenhove, In wankel evenwicht).

 

Het vervelende is dat het systeem ons dan niet langer beschermt, maar juist beschadigt. Deze stressreactie bestaat uit zes fasen die onderling samenhangen. De no-stress methode, die gebaseerd is op de stressreactie, bestaat uit 6 stappen waarmee je de impact van stress positief kunt beïnvloeden. Tijdens de summerschool coach je elkaar en werk je met persoonlijke vragen en leerwensen op het gebied van stress.

 

Vandaag staat in het teken van fase 1 van de stressreactie en stap 1 van de No-stress methode©.

Je leert hoe je anderen kunt helpen met het opmaken van de balans door middel van vragen en ervaringsgerichte oefeningen. De volgende vragen staan daarbij centraal: Hoe sta je er op dit moment voor? Hoe is het fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel? En hoe tevreden ben je over je gedrag en energieniveau?

Je leert daarnaast op een dieper niveau de balans op te maken met behulp van de 5 elementen aarde, water, vuur, lucht en ruimte. De vijf elementen hebben energetische kwaliteiten die zich zowel binnen als buiten ons manifesteren. Wanneer de elementen  in jou in evenwicht zijn, voel je je gezond en geïnspireerd.

Je leert voeling krijgen met de elementen en je leert ze in en om je heen herkennen. Ook krijg je informatie aangereikt (tijdens de laatste trainingsdag) om met deze (zelf)kennis je persoonlijk evenwicht te stabiliseren door middel van voeding en leefstijlaanpassingen. Dit onderdeel van het programma is gebaseerd op de Ayurveda. Ter voorbereiding op het programma ontvang je hier meer informatie over. Erg leuk detail is dat Diana ayurvedisch voor ons kookt, mét een Italiaanse twist!


Dag 3; Verlangen en afkeer

Vandaag staat in het teken van fase 2 en 3 van de stressreactie en stap 2 en 3 van de No-stress methode©.

Je leert hoe je de ander helpt om verschillende stressbronnen te identificeren en te reduceren. Ook leer je de ander bewust te worden van diens fundamentele drijfveren en verlangens en hoe deze gedurende stressvolle omstandigheden onder druk komen te staan. Als (te) uitdagende situaties onze fundamentele verlangens langdurig dwarsbomen, dan neemt de negatieve impact van stress toe en kunnen we ziek worden.

De zeven fundamentele verlangens:

1. Het verlangen te overleven en gezond en veilig te zijn

2. Het verlangen om je te verbinden met anderen en het leuk te hebben

3. Het verlangen “iemand” te zijn en iets te presteren

4. Het verlangen onvoorwaardelijk iets de betekenen voor een ander

5. Het verlangen naar stilte

6. Het verlangen om je eigen weg te gaan

7. Het verlangen naar vrijheid en tevredenheid.


Aangezien het leven niet maakbaar is en we het met sommige omstandigheden moeten doen, maakt de manier waarop we over de omstandigheden denken, en hoe we vervolgens aan deze gedachten hechten, veel verschil voor de impact die omstandigheden hebben op ons stresssysteem.

Je leert vandaag (en gedeeltelijk morgen) hoe je de ander helpt met het onderzoeken van de eigen gedachtewereld en de relatie daarmee. Zodat (zelf)kennis en inzicht kunnen ontstaan over de invloed van de gedachten op emoties en gedrag. Daarbij leer je door middel van oefeningen om gedachten te laten voor wat ze zijn, namelijk gedachten en geen feiten, zodat er ruimte kan ontstaan voor de directe ervaring en bewustere keuzes.


Dag 4; Tot rust komen

Vandaag staat in het teken van fase 4 van de stressreactie en stap 4 van de No-Stress methode.

We staan stil bij de opwinding die in ons lichaam (en in onze geest) ontstaat als gevolg van de aanmaak van stresshormonen. Als we langere tijd te maken hebben met stress dan kan ons systeem blijven hangen in de “gaspedaal-stand” en is het belangrijk dat we ons systeem een handje helpen om het gaspedaal bewust los te laten. Hiermee help je je systeem te “remmen” en wordt de aanmaak van stresshormonen gestaakt. Vandaag leer je hoe je dat kunt doen, en hoe je anderen kunt helpen dat te doen, met behulp van de adem, het lichaam, de aandacht en allerlei andere concrete tips.

 


Dag 5; Waardevol gedrag

Vandaag staat in het teken van fase 5 van de stressreactie en stap 5 van de No-stress methode©.

Stresshormonen zorgen ervoor dat we een gedragsmatige reactie geven op de aanleiding. Meestal gaat het hier om een automatische reactie. Automatische reacties komen voort uit onze onbewuste patronen en zijn gebaseerd op wat we eerder deden (voor ons brein geldt namelijk: “hoe vaker je iets doet, hoe vaker je iets doet”) en zijn om die reden vaak niet het beste antwoord. Wanneer we onder druk staan verdienen onze automatische reacties vaak geen schoonheidsprijs. De stresshormonen maken het echter lastig om goed over onze reactie na te denken, bewust gedrag vraagt veel aandacht in het hier-en-nu.

Vandaag leer je hoe je bewust kunt reageren in plaats van op de automatische piloot. Je helpt de ander een kompas te formuleren op basis van zijn/ haar belangrijkste waarden en je leert de ander dit te gebruiken in de waan van de dag. We werken vandaag met creatieve oefeningen.


Dag 6; Integratie en afronding

Vandaag staat in het teken van fase 6 van de stressreactie en stap 6 van de no-stress methode.

Tijdens de laatste fase van de stressreactie treedt vermoeidheid op en is herstel noodzakelijk. Als er iets over het hoofd wordt gezien in ons huidige tijdperk, is het wel tijd en ruimte maken voor herstel. Niet herstellen is pure roofbouw, en dat merken we vooral in het weekend als we gewoonweg niet fit zijn, of als we op vakantie gaan en de eerste week te moe en te beroerd zijn om te kunnen genieten.

Vandaag leer je wat er gedurende een (werk)dag nodig is om voldoende op te laden en te herstellen. Herstel is gedurende de hele werkdag nodig in de vorm van mini-pauzes. Tijdens de laatste stap van de methode leer je de ander hoe die pauzes vorm gegeven kunnen worden en welke leefstijlaanpassingen er nodig zijn om voldoende op te laden en te herstellen zodat er een stabiel evenwicht ontstaat waarmee hij/ zij gezond, gelukkig en vitaal de uitdagingen van het werk en leven aankan. De kennis van de vijf elementen (van de eerste trainingsdag) krijgt vandaag een praktische en concrete invulling.

We sluiten de dag feestelijk af met de uitreiking van de certificaten en een pizzaparty!


Dag 7; Afscheid nemen

Na het ontbijt, het inpakken en het afscheid nemen brengen we je naar het vliegveld.

Werkwijze

Voorafgaand aan de Summerschool voeren we een telefonisch intakegesprek en ontvang je een voorbereidingsopdracht.

Tijdens de Summerschool werken we afwisselend in de hele groep en in twee- en drietallen. De werkvormen zijn ervaringsgericht en afwisselend. Ook is er voldoende ruimte voor pauze, buitenlucht en beweging.

De werkvormen zijn gebaseerd op de (positieve) psychologie, neuro linguïstisch programmeren, systemisch werk, rationele effectiviteit training, acceptance and commitment therapy, yoga, ayurveda en mindfulness. Uitgangspunt is de eenheid van lichaam, geest en ziel; de Summerschool werkt door op elk van deze niveaus.

DATA

SUMMERSCHOOL 2020

zondag 9 augustus 

tot

 zaterdag 15 augustus

 

Schrijf je in vóór 1 mei en ontvang €300,- korting!

 

bottom of page