Vaak als ik vertel wat ik doe, mensen helpen om te leven en te werken met minder stress, krijg ik de reactie: “maar stress is toch ook gezond?” of “we hebben stress toch ook nodig?”.
Ook in populair wetenschappelijke artikelen van experts over ongezonde stress, worden regelmatig eerst de positieve kanten van stress aangestipt voor er wordt ingegaan op de verwoestende uitwerking van chronische negatieve stress.
Hoewel er geen woord aan gelogen is, is het in mijn ogen belangrijk om op te passen met die nadruk op de positieve aspecten van stress in artikelen die gericht zijn op het verminderen van chronische negatieve stress. In dit artikel vertel ik je waarom ik dit vind, ik ben benieuwd hoe jij erover denkt.

Ten eerste leven we in een land en een tijdperk waarin veel mensen kampen met chronische, negatieve stress en de (soms ernstige) gevolgen daarvan op fysiek, mentaal, emotioneel en gedragsniveau. Als deze mensen op zoek gaan naar oplossingen, op bijvoorbeeld sociale media of Google, is de kans groot dat ze zich eerst door al die positieve aspecten van stress heen moeten lezen. Wat zou daar goed aan kunnen zijn?
Alsof iemand die kampt met een alcoholverslaving elke keer wil lezen dat alcohol ook gezondheidsvoordelen heeft. Het feit is daar, maar de kennis helpt niet als je naar een oplossing zoekt.
Ten tweede merk ik regelmatig in mijn trainingen dat de mensen die het meest last hebben van stress, en die in een negatieve spiraal zijn geraakt van teveel (van zichzelf) eisen, stress, nog meer eisen, nog meer stress etc., het hardst roepen dat ze “stress nodig hebben” en “onder druk het beste presteren”. Terwijl ze slecht slapen, hoofdpijnen hebben, fouten maken en/ of een kort lontje hebben. De positieve aspecten worden zo sterk overgewaardeerd dat ze niet aan erkenning van hun probleem toekomen. En dat maakt herstellen en het aanleren van gezond en waardevol gedrag, lastig.
Je kunt niet veranderen wat je niet erkent.
Wat mij betreft laten we die positieve aspecten in eerste instantie weg als we het hebben over stress. Iedereen snapt wat er met stress bedoeld wordt. Daarnaast hoeven we echt niet bang te zijn dat de positieve aspecten van stress in het niets verdwijnen als we ze niet meer in elk artikel noemen. Die zijn er, en die blijven!
Pas als mensen aan het herstellen zijn, en de energie en de ruimte hebben om een nieuwe balans te vinden, komen de positieve aspecten om de hoek. Dan is het tijd om te onderzoeken waar de persoonlijke en dynamische grens ligt tussen positieve en negatieve stress. En welke overtuigingen over stress de impact van stress groter hebben gemaakt.
Het geeft enorme voldoening om mensen te helpen het tij te keren, ik krijg regelmatig een mailtje of een appje van oud-deelnemers waarin ze hun successen op stressgebied met me delen. Fijn om daaraan een bijdrage te kunnen leveren.
Werk jij met mensen, bijvoorbeeld als trainer, coach, leidinggevende of HR professional en wil jij ook leren om anderen te begeleiden bij stress en werkdruk? En vind je het belangrijk om dit "van binnenuit" te doen, vanuit je eigen ervaring en visie? Ga dan mee naar Italië deze zomer. Samen met Diana Plenckers verzorg ik daar een intensieve en inspirerende Summerschool. Lees meer.
Comments